Johann Reichert

Polgári Szemmel - 43

A születés szentsége

2017. december 25.

Istene az élőknek van, a holtaknak nincs.

A keresztény hagyomány szerint a Názáreti Szűz 16 éves volt, amikor méhében a kisded megfogant. A Lukács-evangéliumból süt, hogy igen kínos helyzetben volt a kis Mária lány, el is hagyta a várost, messzi rokonokhoz utazott. Ott szembesült azzal, hogy idős, magtalan nénikéje szintén babát vár. Így bizonyára könnyebb lehetett feldolgozni a „más állapotot”.

Sokat látott emberek tudják, minden csoda három napig tart. És tényleg. Mária fián is hamar napirendre tért a világ. Ez is csak egy gyerek, fölnő a többi közt. Mire fölnőtt s tanítani kezdett, kicserélődött Názáret lakossága, az anyján kívül senki sem tartotta számon, hogy milyen körülmények közt jött a világra.

Ezt kellene hangsúlyoznunk mai demográfiai helyzetünkben. Mindegy, milyen körülmények között, csak szülessen meg végre a holnap. Márai Sándor szavával: hogy az Élet elevent elljen. Hogy lássunk Csodát: gyermeket.

Közismert, hogy az abortuszszám régóta, folyamatosan csökken. Az viszont nem közismert, hogy 2010-ig minden évben meghaladta a természetes népességcsökkenést, azóta viszont már azt sem. Vagyis a természetes halálozás 2011 óta minden évben nagyobb, mint a fogantatások (azaz élveszületések plusz abortuszok) száma. Úgy kell nekünk minden megfogant élet, mint egy falat kenyér.

Kétszáz éve született Arany János. Szüleinek tizedik gyermeke volt, de csak a legnagyobb, 25 évvel idősebb nővére élt. Ő viszont, mivel éppen kismama volt, a saját gyermeke mellett szoptatta a kisöccsét is. Nehéz, ínséges esztendő volt az 1817-es év, a 45 éves édesanya, Megyeri Sára gyenge volt, nem bírta testtel. De bírta lélekkel, és mi csak hálát adhatunk Istennek Megyeri Sáráért, aki nélkül mérhetetlenül szegényebbek volnánk mindnyájan, az elmúlt másfél évszázad magyarjai.

Úgy kell nekünk minden megfogant élet, mint egy falat kenyér. Mert a világ az élőké. A holtak is az élőkben élnek tovább. Temetői közhely, hogy csak az hal meg, akit elfelejtenek. Tegyük hozzá, aki utód nélkül távozik, az hal meg végképp.

Istene az élőknek van, a holtaknak nincs.


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..