Johann Reichert

Polgári Szemmel - 42

Átverési gyakorlatok

2017. december 22.

A kormányzat folyamatosan átveri a népet. Az állami tévé hírműsor gyanánt fideszes politikai reklámblokkokat rak össze, évek óta, rutinszerűen. Az Orbán Viktor barátainak tulajdonába került elektronikus és nyomtatott sajtó szintén.

Az igazságra véletlenül sem lehet következtetni sem az állami hírcsatorna műsoraiból, sem az Orbán-kliensek médiájából. A hazudozás, a választók félrevezetése, álhírekkel befolyásolása olyan mértékű, amilyen itt, Magyarországon utoljára a Rákosi-korszakban volt.

Ez nem azt jelenti, hogy nincsen a hírekben vagy a kormánylapban vagy az Orbán-Riposztban vagy az Orbán-főtanácsadó 888-ában meg a többiben valóságelem.

Akkor hát miben búvik meg a hazugság? Hazudni, tudjuk a bonmot-ból, háromféleképpen lehet: a valóság elhallgatásával, valótlanság állításával és statisztikával.

Lássunk egy példát: a szélhámos elad egy lakást. A lakás van, meg is tekinthető, gyönyörű, a csaló még a hibáit is „őszintén” feltárja – csak éppen azt felejti el közölni, hogy a lakás nem az övé, és hogy a szerződésben hamis adatok szerepelnek. Szóval a hazudozás a valós elemek és a valótlanságok mesteri vegyítésében rejlik.

A profi szélhámosok első leckéje: legyél szimpatikus! A meggyőző hazudozáshoz gyönyörű, romlatlan külsejű fiatalokat célszerű alkalmazni. Jól öltözött, dús hajú, nyílt pillantású hölgyek és ifiurak duruzsolják búgó hangon, hogy 38 százalékos növekedés… meg hogy még tízezer forint… hathavi csúcson… vagy hogy a régióban a leggyorsabban Magyarországon…

A becsapást a televíziózásban a látványosság, a lenyűgözés hitelesíti. Pergő felvezetések, dinamikus grafikonok, rövid, mozgalmas tagoló betétek tartják fogva a nézői figyelmet. Közben markáns basszus vagy ellenállhatatlan alt hang közli, hogy az egész világon a legszebb, a legjobb, a legtutibb az, amit a Fidesz, a kormány meg Orbán Viktor csinál.

A hazudozás leggyakoribb eszköze már hónapok óta a százalék. Például havonta megünneplik az építőipari növekedést, a tavalyi teljesítményhez viszonyított százalékban. Ha csak egyszer is tudatnák a tavalyelőttihez képest elért százalékot, akkor kiderülne, hogy nincs növekedés. Tavaly példátlanul rossz éve volt az építőiparnak, idén majdnem visszakapaszkodott a tavalyelőtti szintre, és ezt most úgy adják el, mint valami növekedést. Persze a most ünneplő szerkesztőségek tavaly egész évben hallgattak a zuhanásszerű romlásról.

Ezt a kommunikációs mérget olyanok főzik, akik tisztában vannak azzal, hogy becsapják a magyar népet, és az is a céljuk, hogy becsapják. Kereken kimondva: be is akarják csapni. Ezért kapják a fizetésüket. Nos, ők a kormányzati média.

Mindegy, hogy állami kézben vagy magántulajdonban, ugyanis mindkettőt ön fizeti, nyájas Hallgató, mert a kormánynak kedves magánmédia-tulajdonosok sem a piacról élnek, hanem a kormánytól kapott százmilliókból. Az ön pénzéből csapják be önt, nyájas Hallgató, és egyébként hatalmas profitot is bezsebelnek ezzel. Ez a mai közélet, ez az Orbán-kormány, ez a Fidesz–Magyarország.

Az igazság és a valóság közti különbséget egy barátomtól tanult példával tudom tökéletesen bemutatni: ha van egy hordó moslékod, hiába öntesz bele egy kancsó elsőrangú tokaji aszút, az attól még moslék marad; de ha van egy hordó elsőrangú tokaji aszúd, és abba öntesz bele egy kancsó moslékot – akkor bizony moslékot kapsz.


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..