Johann Reichert

Polgári Szemmel - 67

Elégtételt vesznek

2018. március 23.

Tanulságos látni, miként facsarható ki a valóság.

Március 15-ei ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök többek közt ezt mondta: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is, de most nem vesztegethetjük erre se az erőnket, se az időnket.”

A beszéd befejezése óta értelmezik ezt a mondatot. Egyesek azt olvassák ki belőle, hogy Orbán „csak a sajátjait akarta megnyugtatni”, mások azt, hogy beígérte a terrort, vagyis a megfélemlítésen alapuló kormányzást.

Induljunk ki abból, hogy Orbán Viktor értelmes, cselekvőképes ember, aki tud magyarul. Ha ezt elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy azt mondja, amit gondol.

Mit kezdjünk akkor Gulyás Gergely frakcióvezetővel, a párt választási listájának 6. helyén álló képviselőjelölttel, az egyik legfontosabb Fidesz-politikussal, aki azonnal elkezdte magyarázni ezt a mondatot, éspedig két nap alatt vagy háromféle magyarázattal rukkolt elő. Először azt mondta, hogy, idézem: „Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében senkit nem támadott, kivéve Soros Györgyöt, de őt sem személyében.” Pár perccel később hozzátette: „A politikai, jogi és erkölcsi elégtételadás szükségességétől azok ijedtek meg, akik a jogszerűen megszerzett földeket el akarják venni a gazdáktól, fenyegetik az egyházakat, nyíltan beszélnek alkotmányos puccs szükségességéről.Egy nappal később pedig, a svábhegyi cukrászdában már ezt értette a beszéden: a miniszterelnök a híveknek szólt, hogy „nyugalom”, és nem az ellenfeleknek, hogy „féljetek”. Ez utóbbihoz már bevetették az utolsó megmaradt emberarcú fideszest, Pokorni Zoltán is.

Nemcsak Gulyás, hanem a nyomán még tucatnyi más Orbán-csicska is magyarázta bőszen az elmúlt napokban, hogy Orbán nem fenyegetett senkit, és hogy minden a legnagyobb rendben van.

Mindez három értelmezést kínál. Vegyük elsőre azt a lehetőséget, hogy Gulyás Gergely felháborító módon átírta, félremagyarázta a főnöke kijelentését. Ez ugyebár tarthatatlan, ha így volna, Gulyást már régen ki kellett volna penderíteni az összes pozíciójából. Mivel Gulyás az ma is, aki 15-én volt, ezt a lehetőséget elvethetjük.

A második, hogy Gulyás meg a többiek egyeztetett módon, központi direktívára akarták kimosni Orbán szennyesét. Ha ez a helyes értelmezés, akkor Orbán Viktornak meg kellene fogadnia Tarlós István lángeszű tanácsát (igaz, ő Lázár Jánost biztatta), hogy „pihenni kéne kicsit”. Ha a miniszterelnök úr nem veszi észre, hogy nemzeti ünnepen kormányhatalmi pozícióból fenyegetni a vele egyet nem értőket, az bizony a demokrácia vége – nos, akkor abba kellene hagyni ezt az izét, ezt a miniszterelnökösdit, mert nem jó a tűzzel játszani. Még kigyullad a ház.

Van azonban egy harmadik olvasat is, és a magam részéről ennek adom a legnagyobb esélyt: az egészet tudatosan alakították így. Előállították az Orwelltől ismert kettősbeszéd helyzetét, mert ebben van a Fidesz számára a legtöbb hozadék. Ha a helyzet azt kívánja, büszkén magyarázzák, hogy nem volt itt semmi fenyegetés, ha viszont az ígéretesebb, akkor nyugodtan kacsinthatnak, hogy „ne aggódjatok, ha győzünk, széttörjük majd a gerincüket”. És a legdermesztőbb, hogy erre van is tömeges választói igény a mai Magyarországon.

Aki Orbán Viktor eme beszéde után a Fidesz–KDNP listára szavaz, az április 9-étől ne csodálkozzon, ha az új Orbán-kormány megkezdi a demokratikus artikuláció felszámolását.

A „politikai elégtételek” sorából egyet már be is élesítettek: a kormánynak már most is joga volna (abszurd, a demokráciával összeegyeztethetetlen joga) számos ellenzéki párt anyagi tönkretételére, az Állami Számvevőszék botrányos büntető határozatával. Ezt nyilván foganatosítják a választási győzelem után.

Aztán következik majd az állami sajtókamara. A Fidesz mondja meg, ki írhat újságot, elvégre már ezt is eldöntötték nemrégen.

És mint tudjuk, a Fidesz fantáziája végtelen. Szóval április 8-án irány a szavazóhelyiség!


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..