Johann Reichert

Polgári Szemmel - 68

Kit támogatnak az egyházak a választáson?

2018. március 26.

A választás közeledvén sokan fordulnak tanácsért olyan emberhez, akinek adnak a véleményére. Akinek van tekintélye. Ezek az emberek általában a szűkebb közösség vezetői. Közfelfogás szerint a véleményformáló közösségvezetők közül karakteresen kiemelkednek az egyháziak. Bizonyára van is ebben igazság. Nézzük meg, mit tudhatunk a hazai egyházi vezetők politikai orientációjáról!

Akik felszínesen követik a politikát, abban a hiszemben élnek, hogy Orbán kormánya keresztény, konzervatív, nemzeti. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy nyilván támogatja a kormányt az összes egyház. Ez egyáltalán nem igaz, de mivel a kormányra nézvést hízelgő, a közpénzen élő Fidesz-média is ezt sugallja.

Ténylegesen csupán két felekezet áll a Fidesz–KDNP szövetség mellett, ők viszont erősen biztatják is a híveiket, hogy szavazzanak Orbánékra. Az egyik az EMIH, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség. Emblematikus alakjuk Köves Slomó rabbi, aki évek óta határozottan kiáll a Fidesz mellett. Kiállt akkor is, amikor a többi izraelita felekezet még teljes erővel tolta az MSZP–SZDSZ szekerét.

Köves Slomóék kiállása tehát nem új keletű, bár bizonyára nem jött rosszul az a milliárdos nagyságrendű, kedvező feltételű bankhitel sem, amelyet az EMIH kapott a kormánytól, no meg a régi óbudai zsinagóga, amelyet visszakaptak.

A Fidesz másik új, ráadásul harcos barátja igazi meglepetés lehet sokaknak. Ez a Hit Gyülekezete, Németh Sándor neoprotestáns szektája. Németh Sándor igen tehetséges, igazi vallási nagyvállalkozó, a „Hitgyüli” mára a harmadik legnagyobb lélekszámú vallási közösség. Valószínűleg nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy Németh Sándort a kvalitásai országos politikai vezetővé is emelhetnék, de ilyesmire ő eddig nem jelentkezett. Viszont a támogatása jócskán nyom a latban. Sok ezer voksot jelent a Fidesznek a Németh Sándoréktól érkező támogatás.

De a voksoknál is fontosabb segítség a Fidesznek Németh Sándor tévéje, az ATV nevű csatorna, amelyik oroszlánrészt vállal a Fidesz győzelméből azzal, hogy megakadályozza a baloldali ellenzék összefogását a választáson. Az ATV elintézi, hogy ne legyen baloldali összefogás.Nyilván nem független Németh Sándorék állásfoglalásától az sem, hogy a Hit Gyülekezete is besöpörhetett bő 700 millió forintnyi kedvezményes hitelt az államtól. A Hit egyébként hasonlóan nagy segítséget kapott annak idején a Horn-kormánytól is, akkor a Gyáli úti Hit Csarnokot építették fel a hitelből – és akkurátusan vissza is fizették a pénzt. Németh Sándor megbízható üzleti partner.

A történelmi egyházakkal már kevésbé harmonikus a kép. A kormányfő és egyik minisztere is deklarált református, de ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a hazai reformátusság egységesen állna a Fidesz mögé. Túl sok kormányintézkedést tartanak elfogadhatatlannak, és belső egyházi hírek szerint a lelkészi végzettségű emberminiszter saját jogon sem népszerű a saját egyházában.

A katolikus egyházi vezetés ezeréves teherként nyögi a sokrétű kapcsolatrendszert a mindenkori állammal. A mostani kormányzattal is úgy viselkedik a püspökkar, mint a korábbiakkal. Igyekszik nem túl közel állni hozzájuk. Csakhogy a mostani kormányzat a maga agresszív stílusát a katolikus vezetőkkel szemben is érvényesíti, aminek országos hírű példája lett a Lázár János miniszter által a minapi kampányban megfélemlített hódmezővásárhelyi plébános. A gusztustalan történet olyan ellenhatást szült, ami ráébresztette a kormányt, hogy fel kell hagyni az egyház vegzálásával.

Az evangélikusok gondosan ápolják a hideg viszonyukat a Fidesszel. Fabinyi Tamás püspök találó értékelései a kormányzati politikáról garanciát jelentenek arra, hogy ez nem is lesz másképp.

A Köves Slomóékkal rossz viszonyt ápoló többi izraelita felekezet azért tanul a példából. Igyekeznek minél közelebb kerülni a kormányzathoz, de úgy, hogy a Fidesszel ellenséges híveik ingerküszöbét ne érje el a „frontbarátság”.

Igazán rosszul a mostani kurzussal a hazai iszlám közösség járt. Ők szenvedik meg legjobban a most tomboló gyűlöletpolitikát.


2 hozzászólás

 • B.Éva

  március 28, 2018

  Baloldali ellenzék van ugyan, de fontosabb az ún. jobboldali, hiszen az a legerősebb ellenzéki párt, élükön a katolikus Vona Gáborral. A jobb- és baloldal szériája mára elavult. Ezt igen könnyű bebizonyítani. David Korten már csak elnyomókról és elnyomottakról beszél és ezt felfedezhetjük kis hazánkban is, sajnos!

  A Jobbik kivetette már magából a “rossszabbikat”. Róluk is – az LMP-ről is – undorító hazugság, hogy – egy csapatba összefogva legnagyobb ellenfeleikkel – lebontanák a kerítést. Ez jön szembe velünk úton-útfélen, sőt régebben Gyurcsánnyal való összeboronálása Vonának: ők javasolták a kerítés építését amikor még a kormánypárt a szíveslátás-vendéglátás légkörében óriásplakátolt: “ha jöttök, be kell tartanotok a törvényeinket”. Ők plusz határőrségben gondolkoznak, az LMP-t beleértve.
  Csavar a problémán az MSZP: feltételeztem ellenzéki összefogás híre előtt hogy be fog menni a kormányba és most vannak is ilyen jelek. Ángyán József megfogalmazásában ők a délelőttös és a délutános műszak … A megosztás a valós hatalom (ha úgy tetszik: háttér) módszere, az oszd meg és uralkodj. Karizmatikus vezető szerint ez a Jelenésekben olvasott kétszarvú vadállat.

  Mára az MSZP a legesélyesebb ellenzéki jelöltek listáját nem támogatja, hát persze. De előbb jó volt jelölteket elvenni az LMP-től és egy széles körben szimpatikus miniszterelnök jelöltet kapni a botrányaik után egy másik párttól …Így viszont min.10 %-ot kell kapniuk, amit trükkökkel, az összefogás égisze alatt, talán sikerül elérniük (sajnos). Akkor már semmi nem áll útjába annak hogy bemenjenek a Fidesz-kormányba ! És akkor már összenő, ami összetartozik (ahova a keresztény párt nem tartozik).

  Nem könnyű jóhiszemű embereknek, akik a kormánypártokra szavazók, beleértve a KDNP hívő tagságát, átlátni RÖGTÖN a szitán – mert rövid idő áll rendelkezésre – fel sem tételezik, hogy meg vannak vezetve. Nem könnyű belátni, hogy akikben alapos okkal bíznak, nem mondanak igazat, amiről konkrétan – bár fontosabb kérdésben – az Evangéliumban olvashatunk: “megtéveszti, ha lehet, még a választottakat is”.

  Válasz
  • Johann Reichert

   március 29, 2018

   Kb. két hete elkezdte sztárolni a Fidesz-média az MSZP-Párbeszédet és Karácsony Gergelyt. Ennek oka, hogy bemérték, az MSZP-P 10% alá esett, tehát nem jutna be az új ogy.-be. Márpedig a Fidesznek égető szüksége van a minél több ellenzéki pártra, hiszen 1-1-ben a 30%-nyi szavazóbázisával hatalmasat bukna.
   Az MSZP-P a Fidesz segítője, és “balszerencsés” esetben potenciális koalíciós társa.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..