Johann Reichert

Polgári Szemmel - 72

Tájkép csata közben

2018. április 9.

Vonjuk le a tegnapi országgyűlési választás tanulságait!

A Fidesz–KDNP pártszövetség hatalmas sikert ért el, hazai szavazóinak száma majdnem 250 ezerrel nőtt a 2014. évihez képest. Igaz, a levélszavazók száma 170 ezerrel megcsappant*, de az mellékes. A szavazatarányuk is nőtt, 45 százalékról majdnem 49 százalékra.

Ehhez képest meglepő, hogy az elnyert mandátumaik száma pontosan megegyezik a 2014-essel, azaz éppen legendő a kétharmados törvények megváltoztatásához. Magyarán teljhatalmat kapott Orbán Viktor, és tudjuk, akármekkora hatalma van, mindig él vele.

Az ellenzék megosztott maradt, és érdemben az erősorrendje sem változott. A baloldali pártszövetség és a különutas Gyurcsány-párt a legnépesebb, majdnem 50 mandátumuk lesz együttesen.

A Jobbik maradt, ami volt, összesen tízezerrel tudta növelni a szavazatainak a számát, ami csupán tudományos kutatásra érdemes eredmény.

Az LMP egy mandátumot el is veszített 2014-hez képest, igaz, nyert egy egyéni választókerületet, mégpedig Budapest közepét. Pedig a listán megszerzett szavazatainak a száma 100 ezerrel nőtt – de hát a mostani mandátumkiosztási rendszer a kicsinységet bünteti, ebből nem lett mandátumnövekmény.

Az új országgyűlésben a Gyurcsány-párt a maga 9 mandátumával nagyobb az LMP-nél, noha listán 70 ezerrel kevesebbet voksot gyűjtött. Viszont három egyéni jelöltje is győzni tudott Budapesten.

A kérdés természetesen az, hogy most mi lesz? Kaptunk is már ízelítőt vasárnap késő este. Lemondott egy sor pártvezető, ezek a pártok most végig kell gondolják a jövőjüket.

Az ellenzéki pártok belső mozgásainál sokkal fontosabb, hogy mi lesz az országgal. Ebből is sokat tudhatunk már. Leginkább azt, hogy mi nem lesz.

Nem lesz elszámoltatás. Az elmúlt ciklusban lezajlott félelmetes mértékű fideszes korrupcióra felmentést adott a nép. Nyugodtan hátradőlhet a székében Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor veje, s velük együtt fellélegezhetnek a 4-es metróberuházásban az OLAF által megnevezett főkolomposok: Medgyessy Péter, a Demszky-féle budapesti városvezetés és az ALSTOM nevű multicég. Sajátos bája van annak is, hogy a Kádár-kort megtestesítő, Thürmer Gyula-féle Munkáspárt szívből gratulált a Fidesz győzelméhez.

Nem fogjuk megtudni, vélhetően soha már, hogy kik kereskedtek a bevándorlási kötvényekkel, egyébként pedig nyilván újranyitják a boltot a Fidesz-kormánynak oly kedves ismeretlenek. A számlát természetesen mi, magyar adófizetők álljuk, de ez sem zavarja a 2 és fél millió Fidesz-szavazót.

Tovább fog működni a tao néven elhíresült párhuzamos költségvetés, tovább fog dőlni a pénz Orbán Viktor hobbijaira. Ez is nyilván jól van így.

Gyaníthatóan lesznek más folyamatok is. Ezek közül most kettőt kell szóba hoznunk. Az első az elvándorlás Magyarországról. A számok most elfedik, de a következő hónapokban ki fog derülni, vajon miképpen gondolkodnak azok a reproduktív korú fiatalok, akik a nemzeti jövő biológiai zálogai. Felgyorsul vagy apadni fog az emigráció Magyarországról? Ez a kérdés legalább annyira meghatározza a holnapot, mint az, hogy kinek hány mandátuma lett pl. az ellenzéki térfélen.

A másik súlyos kérdés a nemzetközi helyzetünk. Magyarország népe kívülről nézvést egy emberként zárkózott fel Orbán Viktor mögé. Orbán és külügyminisztere mostanra alaposan és sokszorosan megsértette a fél világot, tehát a renoméja igencsak vegyes. A diplomácia olyan, mint a tenger, folyamatos mozgásban van, de annyi biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat elfogadtatni az Európai Unió 2020 utáni költségvetésében magyar szempontokat.

Idehaza a jövőben mehet tovább mindaz, amiből a lakosság felének torkig elege van. Kérdéses, meddig. Kérdéses, mikor lesz hajlandó végre felfogni a többség, hogy a társadalom sorvad. Lehet, hogy a 12 ezer forintos gázkedvezmény fontosabb, mint a sok ezer lábával szavazó huszonéves ifjú – de ki gondolhatja, hogy ezt sokáig lehet folytatni?

*A levélszavazatok összeszámlálása e cikk megírásakor még tartott, április 9-én estére a Fidesz külhoni voksainak száma  fölment 97 ezerre, ezzel újabb, 134. mandátumot juttatott a Fidesznek, és értelemszerűen elvett egyet az ellenzéktől.


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..