Johann Reichert

Polgári Szemmel - 17

Erkölcsi halotti bizonyítvány

2017. szeptember 25.


A minap ellátogatott kies hazánkba az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége, és a helyszínen vizsgált meg néhány projektet.

Érdekes módon a kormánynál az verte ki a biztosítékot, hogy a küldöttség programba vette a felcsúti kisvasút megtekintését is. Ezen a Fidesz feldühödött. Ahelyett, hogy örültek volna. A kormányzat helyében én kifejezetten büszke lettem volna, lám, már Brüsszelben is tudják, hogy Európa legszebb, leggyorsabban fejlődő települése a mi szeretett miniszterelnökünk szülőfaluja. Hát el tud képzelni igazhitű fideszes szebbet, jobbat, hasznosabbat, mint a miniszterelnök úr szülőfalujában újjáépített kisvasutat? Talán csak a miniszterelnök úr szülőfalujában épített, a község lélekszámának kétszeresét befogadni képes stadiont. Ez a stadion teljesíti a miniszterelnök úr régi vágyát, minden felcsúti hozzon magával még egy embert a meccsre. Fogadjunk, hogy ennek egész Európában nincs párja!

Arra mindenesetre jó volt a felcsúti habverés, hogy kitakarja az igazi botrányt. Az igazi botrány az, hogy egy másik uniós ellenőrző intézmény, az Európai Csalás Elleni Hivatal, röviden OLAF tavaly novemberben, tehát 10 hónapja (!) letette az asztalra a 4-es metróberuházásról szóló jelentését – és azóta nem történt semmi!

Ez a 104 oldalas dokumentum igazi történelmi vádirat, a magyar állam erkölcsi halotti bizonyítványa. Aki elolvasta vagy csak átnézte, annak ez nem lehet kérdés. Az OLAF hivatalos iratokból, szerződésekből, egyebekből dolgozott, a következtetései szókimondók: szabályszegés, csalás, korrupció, EU-s alapok hűtlen kezelése. A szabálytalanságokban érintett összeg meghaladja az 59 milliárd, azaz 59 ezermillió forintot (a teljes 4-es metróberuházás 452,5 milliárdot kóstált). Három érintettet meg is nevezett: Budapest önkormányzatát, az ALSTOM nevű multicéget és Medgyessy Péter miniszterelnököt.

Novembertől februárig, azaz három hónapig nem történt semmi. Hivatalosan ezt az időt fordítással töltötték. Azóta eltelt újabb hét hónap. És azóta sem történt semmi.

Mostanra bele kell törődnünk, hogy a 4-es metróhoz fűződő kapitális korrupció ugyanúgy elszámolatlan marad, mint a szemkilövetés, igaz, utóbbinak már több mint tíz éve.

Tudatosítsuk magunkban, hogy a 4-es metró zsiványságait 2010 után, még bő három évig az oly tiszta kezű Fidesz–KDNP-s adminisztráció intézte. Lehet, hogy a szerződéseket nem ők kötötték, hiszen azok mind 2010 előttiek, de hosszú éveken át jogfolytonosan vitték és fizették. Sőt februárban az is kiderült, hogy még akkor is fizették. Tehát hét éve finanszírozza a tiszta kezű Fidesz–KDNP a zsivány szoclib szerződéseket.

Most itt volt ez a másik bizottság és egy szó nem sok, annyi nem hangzott el az 59 ezermillió forintos botrányról. Helyette az annak 1 százalékát kitevő 600 milliós felcsúti kisvasúton rugózott mindenki, kormány, ellenzék, sajtó.

Egyébként az összeg mellékes. Azért lényegtelen, mert nem a pénzről szól ez az egész. Hanem arról, hogy a demokrácia 27 éve alatt bebizonyosodott, hogy a magyarok önálló államisága felettébb kétséges. Jó 13 esztendeje lett Magyarország az Európai Unió tagja. Azóta bőséges sugárban dől a pénz Magyarországra. Azóta volt három szociálliberális és két keresztény-konzervatív kormánya az országnak. Volt három általános választás. És függetlenül mindentől, mindig olyan kormányzat került hivatalba, amelyik alkalmatlannak bizonyult az EU-s játékszabályok szerint munkálkodni.

Keresztény szemmel amúgy sincs nagy lopás meg kis lopás. A lopás súlyos, halálos bűn, az ellopott érték nagyságától függetlenül. Viszont az állítólag keresztény Magyarországon ez az erkölcsi norma sem érvényes. Az OLAF jelentés miatt senkit sem fenyeget semmiféle szankció.

Muszáj megkérdezni: van-e létjogosultsága annak az állami berendezkedésnek, amelyik ilyen nyilvánvaló módon káros a népre?


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..