Johann Reichert

Kiiratkozzunk a kereszténységből?

2018. március 16.

Orbán Viktor és az ő népe megünnepelte a magyar március 15-ét. Hatalmas volt a tömeg, és megéljenezte a beszélőt. De vajon felfogta-e a beszédet? Amelynek a bevezetésével egyet is kell értenünk: „egyenesen, megalkuvás és szemérmeskedés nélkül kell beszélnünk”. Nosza, kezdjük.

A magyar–lengyel barátság csak azért érdemes a figyelmünkre, mert így nemcsak a szűk tízmilliós honi népességhez, hanem a bő negyvenmilliós lengyel–magyar populációhoz mérhetjük a megjelenők számát, és akkor bizony nem is volt nagy az a tömeg. Azt sem feledhetjük, hogy a lengyelek tét nélkül szurkolnak a választási meccsen. Akárcsak a határon kívüli orbánista szavazóbázis, amelyiknek viszont joga van szavazni, de ez más történet.

A baj nem a tömeggel van, hanem azzal, hogy mire biztatta fel híveit a narancspárti vezér. Orbán Viktor nyilván meghallotta a mind halkabb fideszes sóhajtást, hogy vissza kellene térni a polgári eszményekhez. Ezért kerülhetett bele a beszédbe a súlyos fordulat: „Mi a keresztény kultúrából nőttünk ki, különbséget teszünk az ember és a tettei között. Mi sohasem gyűlöltünk, és nem is fogunk gyűlölni senkit. Épp ellenkezőleg: mi továbbra is hiszünk a szeretet és az összefogás erejében, de harcolni fogunk az ellen, amit Soros György birodalma Magyarországgal tesz és tenni akar.”

Ez bizony feloldhatatlan ellentmondás. Aki tényleg keresztény, nem pedig „kinőtt a keresztény kultúrából”, az pontosan ismeri Jézus tanítását: Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket” (Máté evangéliuma 7,15-16). Jézus világosan tanít: a hamis és az igaz próféta közt az a különbség, hogy az előbbi a hallgatóságát azzal szédíti, hogy a bajainak az oka valami külső ellenség; viszont az igaz próféta egyenesen megmondja hallgatójának: ember, a bajaid oka a saját bűnösséged. Térj meg, hagyd el a bűnöket, és minden rendben lesz. Aki a mai Magyarország problémáit szimplán, mindenestül egy hétezer kilométernyire élő mégoly gazdag öregember mesterkedéseinek tulajdonítja, ráadásul azért állítja ezt, hogy őt magát újraválasszák – az bizony hamis próféta.

A beszédet megalapozó hamiskodás ez volt: „mi nem csupán egy választást akarunk megnyerni, hanem a jövőnket”. Senki emberfia jövőjét nem dönti el semmiféle országgyűlési választás. Ördögi félrevezetése az embereknek azt állítani, hogy ha a Fideszre szavazol, jó jövőd lesz, ha az ellenzékre, nem is lesz jövőd. Ezt a hamiskodást Orbán a végletekig növelte: „Nemzeti és demokratikus erők az egyik, nemzetek feletti és antidemokratikus erők a másik oldalon.”

Ez a nemzet kettészakítása. Orbán Viktor szétválasztotta a mai magyarságot, mint Michelangelo Világbíró Krisztusa az emberiséget a Sixtus-kápolnában. És végig is vitte a gondolatot:

Ellenfeleinknek csak úgy van esélyük, ha sikerül a táborunkat megosztani, ha sikerül megbontani az egységünket. Az a céljuk, hogy bármiről legyen szó, csak arról a veszélyről ne, amely Magyarországot fenyegeti. Ellenfeleink is tudják, most évtizedekre eldőlhet Magyarország sorsa. Ezért semmitől sem riadnak vissza. Nem érvelnek, hanem cenzúráznak, nem vívnak, hanem csípnek, rúgnak, harapnak, és a gyűlölet magvait szórják szét, amerre csak járnak. Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk se vakok, se balekok. A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is, de most nem vesztegethetjük erre se az erőnket, se az időnket.”

Rá kell mutatnunk: mélységes tudatosság alakította ezt a bekezdést. Orbán Viktor, az arisztotelészi retorikát alkalmazva, minden olyan bűnnel megvádolta ellenfeleit, amelyet ő maga és a kormánya követett el az elmúlt ciklusban. Orbán és kormányzata az, amelyik nem érvel, nem vitázik (vív), hanem cenzúráz, gyűlölködik, rágalmaz (csíp, rúg, harap). Elég körülnézni a hirdetőtáblákon, belenézni a postaládánkba, belehallgatni az állami médiába.

A gondolatot záró fenyegetés pedig mérföldkő: április 8-án este, ha a Fidesz–KDNP pártszövetség fog győzni, Magyarországon új korszak veszi kezdetét. Mivel a beszédből nem derül ki, tulajdonképpen kin is kell elégtételt venni, a választóknak tudniuk kell:

a Fidesz – KDNP-re leadott minden szavazat egy új terrorra ad felhatalmazást. Ha a Fidesz győz, pláne ha nagy országgyűlési többséggel győz, akkor megkezdődik a nem fideszes politikai artikuláció felszámolása.

Magyarán véget ér a demokrácia. Üres keretek maradnak, megannyi zörgő fakabát.

Ne feledjük például, hogy a „politikai elégtétel” kategóriájában be van tárazva az ősszel számvevőszékileg megbüntetett ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése. Az új országgyűlés fideszes többsége teljesen meg fogja bénítani az ellenzéket, gyakorlatilag egypárti parlamentünk lesz, akárcsak Rákosi meg Kádár idejében.

És ez még csak a kezdet lesz. Minden mozgásteret a Fidesz fog kijelölni. A sikeres vállalkozók retteghetnek, hogy nem jelentkezik-e be valamelyik napon egy fideszes, hogy a céget adják át bagóért. Persze senki sem nyer egyetlen pályázatot sem, ha nem egyeztet előre a helyi Fidesszel. Önkormányzati, iskolai, egészségügyi stb. vezetői állásra ne pályázzon senki csak azért, mert szakember.

És természetesen megkezdődik a sajtó teljes gleichschaltolása. A szabad médiumok csak a neten, külföldi szerverekről fognak tudni működni. A kormányt kiszolgáló újságírók pedig szép csöndben el kell viseljék a fizetésük további kurtítását, a szakmaiság további tiltását, a szolgalelkűség további kikényszerítését.

No és persze egyetlen fideszes korrupciós ügyet sem fog megvizsgálni az ügyészség, viszont a „Simicska-félék” mehetnek a börtönbe.

P. S.: Annyit azért hadd említsünk meg a kerítéshívő orbánistáknak, hogy ha Orbánnak tényleg igaza lesz, és jönnek a migránsok – akkor Nyugatról fognak jönni. Vissza fogjátok még sírni a vasfüggönyt, drága Orbán-hívők.

Mivel a tapasztalat szerint Orbán Viktor kínos megnyilatkozásait az internetről el szokták távolítani,ide is betesszük:

Orbán Viktor beszéde 2018. március 15


4 hozzászólás

 • B.Éva

  március 16, 2018

  A kezdet már megvolt: aki pályázott, tudja, a környezetvédő szervezetek tudják, aki újat akart leszakadó térségben tenni, tudja, találkozott a félelemmel. Nem mertek örülni a falujobbító ingyen tervnek, mert nem tudni, mit szólnak odafönn.

  A kis falvak – melyek a megújuló élet reménységei, és már vannak nagyszerű példák – önállóságát elveszik, ezt hallottam. Polgármester nem lesz, hanem csak elektronikus kapcsolat néhány alkalmazottal.

  Éppen Komlóskát és Kübekházát említette elrettentő példának Lázár János: mindkettőnek hitvalló keresztény polgármestere van, haladnak, fejlődnek. Másutt is, ahol “csodák” történtek cigányok lakta településen is, mindig egy ember vitte a vállán a feladatot, meglepő sikerrel.

  Ez még rosszabb lehet ? Az egyháznak van itt feladata – persze, nekünk – egyénenkénti megtéréssel talán nem lesznek elvakult bálványimádók a pártkatonák …

  Van bizalomra okunk: az Úr Isten letette névjegyét az Orbán családba, fiuk megtérésével !

  Válasz
  • Johann Reichert

   március 17, 2018

   Tisztelt Éva!
   Úgy legyen!
   A magyarság sorsa nem Soros György vagy sorosgyörgyök kezében van, hanem a sajátjában.
   Csak legyen végre ereje, elsősorban lelki ereje fölnőni önmagához, a felelősségteljes felnőttséghez.

   Válasz
 • Annamária

  április 27, 2018

  Kedves Johann,
  ugye Éva utolsó mondata csak vicc? A Felház egy okkult szekta, de elég okosak ahhoz, hogy ne minősítsék magukat egyháznak. Rettentő veszélyes!
  Nagyon nagyon hiányolom a Magyar Katolikus Egyház részéről az egyértelmű állásfoglalást, például a Felházról is. Szégyenkezem, hogy ilyen hiteltelen, gyáva, megalkuvóak a vezetők (persze kivételek vannak, csak kevés).
  Gyakorló katolikusként elborzadva menekülök azokból a templomokból, ahol a pap politizál, persze csak virágnyelven, mert hát korrektnek kell maradni… Ha igazán Krisztust követnék bátran kiállnának a vatikáni iránymutatás vonalán és egyértelműen elítélnék az aktuális KDNP szennyes közéleti szereplését. Egyáltalán ki adott arra felhatalmazást, hogy egy ilyen banda képviselje a magyar katolikusokat?
  Szeretettel,
  Annamária

  Válasz
  • Johann Reichert

   május 19, 2018

   Kedves Annamária,
   hosszabb ideig távol voltam, ezért nem reagáltam.
   A Felházat csak névről ismerem, nem tudok hozzászólni.
   Az egyházakkal az a probléma, hogy egyfelől a hithirdetés maga is ‘politika’, azaz foglalkozás a közösség ügyeivel, másrészt a PÁRTpolitika az igazi politikának csupán egy szelete, mégpedig gyorsan romló portéka.
   Az államférfiak mindig az időtlent, az örökkévalót képviselték a politikában, a politikusok a holnapot akarják megnyerni, nem a jövőt.
   Orbán igazi negatívuma, hogy államférfinak indult, de csak politikus lett. És a mostani ciklus végére ez mindenki számára ki fog derülni.
   Üdv!
   Johann

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..