Johann Reichert

Szomorú gyorsjelentés a születésszámokról

2018. augusztus 24.

Kiadta legfrissebb népmozgalmi jelentését a KSH. Az első félévi összegzés lesújtó. Immár bizonyosra vehetjük, hogy idén kevesebb mint 90 ezer újszülöttnek örülhetünk. Az egyetlen biztató mozzanat, hogy a házasságkötések száma kicsit emelkedett.

A gyorsjelentés szerint az első félévben 43 069 gyermek jött világra, ami 1040-nel kevesebb a tavalyi első félévinél.  Mivel a nemrég korrigált adatok szerint tavaly 91 577 gyermek született, az idén csodaszámba menne a 90 ezer is.

Öröm, hogy cirka másfél év után ismét emelkedett valamelyest a házasságkötések száma, bár ez csak két hónapra, a májusra és a júniusra igaz — de bízni kell. Figyelemreméltó azonban, hogy a növekedés java az Észak-Alföld régióban volt, ahonnan a nem cigány etnikum észrevehetően nagy számban távozik.

A Nyugat-Dunántúl régió születésszám-növekedést produkált, ami szintén összefügg azzal, hogy a más régiókból odavándorolnak a reproduktív korú magyarok (he nem mennek tovább nyugatnak).


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..