Johann Reichert

Új szintre lépett a magyarországi kannibalizmus

2018. szeptember 16.

Évek óta írjuk, mondjuk, dokumentáljuk, hogy Magyarország sorvad. A mind halványabb életjelenségek egyik (többször jeleztük) eredménye az intézményi kannibalizmus, amely új szintre emelkedett a minap.

Az egyre rohamosabb elöregedés következménye, hogy a magyar társadalom és némi fáziskéséssel az államszervezet elsorvad. A sorvadás legszomorúbb fejezete az iskolaügy sorsa. Ennek legutolsó nagyszabású lépése volt, hogy az OFI-t (jogszabályban rögzített hibás írással Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, helyesen Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet, elvégre az oktatás fejlesztésére kreálták, nem pedig általában mindennek a fejlesztésére), na szóval az iskolaügy szellemi központját az egri Eszterházy Károly Egyetembe olvasztották bele, aminek semmiféle értelme nincs azonkívül, hogy az egri intézmény ezzel is erősítette a pozícióját.

Némelyek talán meglepődtek a minap, amikor kiderült, hogy a kormány szétosztaná az MTA vidéki kutatóbázisait ottani egyetemek közt. Például a debreceni Atommagkutató Intézetet a Debreceni Egyetem alá rendelnék.

Pedig nincs ebben semmi meglepő. Egyfelől az MTA ellenvéleményt mert megfogalmazni néhány kormánydöntésről, főbűnük a CEU melletti kiállás, másfelől pedig Vlagyimir Putyin díszdoktor lett – na hol is? Csak nem Debrecenben?

Az orbáni rendszer teljes félreértése azt gondolni, hogy például a tudás önérték, ezért tiszteletben tartják. Nem. Az orbánista megközelítés szerint a mieink tudása érték, a többieké üldözendő. Az orbánizmus szerint a választási győzelem feljogosít mindenki életterének az elfoglalására.

Az orbánizmus a meg nem értett zsenik rendszere (ennyiben tökéletesen hasonlít pl. a Rákosi-korszakra), és mivel Orbánnak támogatók kellenek, elegendő ügyesen besorolni a támogatók közé, és máris lesz tej, méz, kánaán.

Az MTA kicsi, az egyetemek sokan vannak. Nagyobbak, több embert érnek el, nagyobb a politikai hozadékuk egy választáson. Tehát az egyetemek jók, kellenek, az Akadémia mehet a levesbe. A sorvadás miatt meg úgysincs pénz mindenre, tehát valamit fel kell adni. Aktuálisan az MTA a beáldozható.

Figyelemreméltó az elbánás is:

A minisztérium közleményének nagyon sok pontjával nem értünk egyet. Egy más célra készült, powerpointos prezentációt nem érzek olyannak, amit egy testület részleteiben meg tudna vitatni. Alapos munkaanyag nem érkezett azóta sem, ezt nem lehet kiindulópontnak tekinteni” – mondta erről az Indexnek az MTA elnöke.

Ebből azt kell megjegyeznünk, hogy olyanok kormányozzák ma már az országot, akik nem bírnak elolvasni egy lineáris szövegben elkészített előterjesztést. Valójában félanalfabéták kezében van a kormányzat. És ahogy már régebben megtanulhattuk, „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”.


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..